Palīdzība

2012. gada 12. decembris

Šogad cilvēkiem nostiprinājušies jauni tehnoloģiju lietošanas ieradumi

Līdz ar Latvijas Mobilā Telefona (LMT) ieviesto bezlimita pieslēgumu Brīvība būtiski mainījies ne tikai mobilo sakaru pakalpojumu piedāvājums tirgū, bet arī iedzīvotāju tālruņa lietošanas ieradumi. Savukārt strauji izvērstais ātrgaitas mobilā interneta tīkls ieviesis pārmaiņas LMT klientu ikdienā, jo lielākā daļa tagad internetu arvien biežāk pārlūko savos gudrajos telefonos, nevis datorā. LMT jaunākais Tehnoloģiju tendenču pētījums liecina, ka iedzīvotāji tuvākajā nākotnē labprāt izmantotu savu mobilo tālruni, lai nopirktu transporta biļeti, pierakstītos pie ārsta vai regulētu siltumu mājās.

LMT biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš Mobilais telefons jau šobrīd spēj daudz gudru lietu ne tikai kā tehniska ierīce, bet arī kā pieeja dažādiem satura pakalpojumiem, sākot no izklaides līdz pat veselības jomai. Lai visas šīs lieliskās iespējas iedzīvotāji varētu izmantot, bez visuresoša ātrgaitas mobilā interneta tīkla un klientam pieejama gudrā telefona neiztikt. Šajā ziņā mūsu klienti var būt lepni, jo LMT ir izveidots viens no kvalitatīvākajiem mobilo sakaru tīkliem Eiropā, un mēs esam parūpējušies arī par izdevīgiem iekārtu piedāvājumiem, tai skaitā tagad arī televizoriem.

Viens no gada lielākajiem notikumiem telekomunikācijās, kas būtiski izmainīja Latvijas iedzīvotāju mobilo sakaru lietošanas paradumus, ir LMT pieslēgums Brīvība. Pat tie klienti, kam iepriekš ir bijuši pieslēgumi ar pietiekami lielu limitu, tagad runā un sūta īsziņas daudz brīvāk, nedomājot arī par to, ar kura operatora klientu sazinās. Tā rezultātā jaunā pieslēguma lietotāji tagad zvana par 25% vairāk un sūta īsziņas par 56% vairāk nekā iepriekš. Lai arī Brīvības piedāvājumam sekoja arī citi tirgus dalībnieki, taču LMT ar šo bezlimita pieslēgumu trīs mēnešu laikā ir izdevies piesaistīt 17 tūkstošus jaunu klientu no citiem operatoriem.

Pateicoties datu pakalpojumu attīstībai, 2012. gadā būtiski audzis mobilo iekārtu lietotāju skaits. Visā valstī viedtālruņus lieto jau 12% valsts iedzīvotāju, bet planšetdatoru pieaugums gada laikā ir sasniedzis 50%, liecina SKDS 2012. gadā veiktais pētījums. Lai arī kopējais portatīvu datoru īpašnieku skaits gada laikā Latvijā audzis (no 30% uz 39%), šā gada pēdējos mēnešos pirmo reizi LMT vēsturē planšetdatori ir pārdoti vairāk nekā portatīvie datori. Mobilo iekārtu straujā izplatība norāda ne tikai uz to pieejamības pieaugumu, bet arī apliecina faktu, ka Latvijas iedzīvotāji kļūst aizvien zinošāki mobilo tehnoloģiju lietošanā.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš Aizvadītais gads bijis zīmīgs ar moderno tehnoloģiju modes maiņu, iezīmējot jaunas tendences mobilo iekārtu iegādē un patēriņā, kas kļūs vēl aktuālāks nākamajos gados. Salīdzinot ar 2011. gadu, šogad izteikti strauji kāpis viedtālruņu un planšetdatoru lietotāju skaits, nopietni konkurējot ar portatīvajiem datoriem un, piemēram, tādām vēl nesen populārām ierīcēm kā MP3 pleijeri. Paredzams, ka arī nākamgad princips viss – vienā kļūs vēl aktuālāks un mobilās ierīces vēl vairāk aizstās, piemēram, arī fotoaparātus un videokameras.

Mobilo tehnoloģiju pieejamība un pozitīvā lietošanas pieredze rada vēlmi tās lietot vairāk, liecina jaunākā LMT Tehnoloģiju tendenču pētījuma rezultāti. 72% viedtālruņu īpašnieku ar telefona starpniecību gribētu pierakstīties pie ārsta, bet 57% vēlētos pieeju savai un savu bērnu slimības vēsturei. Jauni risinājumi nepieciešami arī ceļojot un pārvietojoties. Divas trešdaļas jeb 66% respondentu vēlētos telefonu izmantot biļetes vietā sabiedriskajā transportā. Šādu iespēju patlaban nodrošina tikai dažas avio pārvadājumu kompānijas. Savukārt katrs otrais viedtālruņu lietotājs vēlētos savu telefonu izmantot mājās un birojā esošo elektroierīču attālinātai ieslēgšanai un izslēgšanai. Tikpat vēlama ir iespēja mobilā telefona ekrānā skatīties video novērošanas kamerās redzamo, bet 58% viedtālruņu īpašnieki savā telefonā labprāt kontrolētu mājas temperatūru.

Šogad LMT ir intensīvi strādājis, lai strauji paplašinātu ātrgaitas mobilo sakaru 3G tīklu, kas tagad pārklāj jau 93% Latvijas teritorijas. Turklāt LMT ir vienīgais no Latvijas operatoriem, kas attīsta arī jaunāko mobilo sakaru tehnoloģiju - 4G tīklu ar optiskajam tīklam līdzvērtīgu ātrumu. Tīkla attīstībā šogad LMT investējis 18 miljoni latu.

Par LMT

Kopš LMT dibināšanas kopējie kapitālieguldījumi ir vairāk nekā 300 miljonus latu, turklāt katru gadu LMT iegulda mobilo sakaru tīkla attīstībā ievērojami vairāk līdzekļu nekā konkurenti. Tas ļāvis izveidot vienu no modernākajiem sakaru tīkliem Eiropā, kas nodrošina augstu pakalpojumu kvalitāti. 2011.gadā LMT infrastruktūrā investējis 18 miljonus latu. 20 gadu laikā LMT valstij nodokļos samaksājis vairāk nekā 350 miljonus latu un dividendēs, tai skaitā pastarpināti, vairāk nekā 215 miljonus latus.

Kā augsts novērtējums LMT darbam ir daudzie apbalvojumi. LMT jau trešo gadu ir Uzņēmumu Reputācijas topa, Latvijas patērētāju Mīlētāko zīmolu un Latvijas iekārojamāko darba devēju topa augšgalā.

Dalīties ar saiti